پایگاه انترنتی آنتی وار در گزارشی درباره افزایش قابل توجه تولید و کشت خشخاش در افغانستان نوشت:
یوری فدوتوف رئیس دفتر مبارزه با جرائم و مواد مخدر سازمان ملل اعلام کرد در حال حاضر مقادیر زیادی خشخاش در افغانستان کشت و تولید میشود تا پس از تبدیل به هروئین روانه بازارهای جدید شود.
وی افزود: ( منابع متعددی برای تولید هروئین وجود دارد اما بخش اعظم هروئین در کشورهای اروپایی از افغانستان تامین میشود؛ کشوری که نزدیک به 80 درصد تریاک و هروئین جهان را تولید میکند؛ و متاسفانه گزارشهای اخیر از افزایش بیسابقه تولید و کشت تریاک به ویژه کشت آن در افغانستان حکایت دارد. گفته میشود 200 هزار هکتار زمین برای تولید این ماده مخدر اختصاص داده شده است. )
فدوتوف گفت حتی در زمان اوج کشت و تولید خشخاش در افغانستان که به سالهای 2007 و 2008 باز میگردد منطقهای به این وسعت برای این منظور اختصاص داده نشده بود و این بدان معناست که بازارهای جدیدی برای این مواد ایجاد شده است.
چنانچه تولیدکنندگان و قاچاقچیان مواد مخدر به پیدا شدن بازارهای جدید برای این مواد اطمینان نداشتند به طور قطع میزان تولید خود را افزایش نمی دادند.
وی خاطر نشان کرد مقصد قاچاق این مواد اروپا و البته آفریقاست. گزارش اخیر ما درباره آفریقا نشان میدهد مقادیر زیادی هروئین در غرب آفریقا توقیف شده است و این علاوه بر کوکائینی است که از طریق مسیرهای دو سوی اقیانوس اطلس از امریکای جنوبی و با عبور از غرب آفریقا به اروپا میرسد. ممکن است بخشی از این هروئین وارد امریکا شود اما بررسیها نشان میدهد این مسیر اصلی انتقال هروئین به امریکا نیست.
گزارشها نشان میدهد به رغم تلاشها برای نظارت بر قاچاق و مصرف مواد مخدر در امریکا، مصرف هروئین در این کشور در سالهای اخیر رو به افزایش گذاشته است و این بدان معناست که سیاستهای دولتمردان امریکایی در این زمینه با شکست مواجه شده است.
این در حالی است که مصرف کوکائین در امریکا در دهههای گذشته به میزان قابل توجهی رو به کاهش گذاشته است اما افزایش استفاده از هروئین در این کشور به موضوعی نگران کننده تبدیل شده است.
فدوتوف تصریح کرد افغانستان بیشترین شمار معتادان به تریاک و هروئین را در جهان دارد. سازمان ملل در نظر دارد به کشاورزان در افغانستان و دیگر نقاط جهان گزینههای دیگری را به جای تولید و کشت خشخاش پیشنهاد کند اما برای تحقق این هدف دو شرط لازم است نخست تعهد سیاسی دولت و جامعه بین الملل و دوم حمایت مالی کافی از این رویکرد.
وی افزود حمایت مالی بدان مفهوم نیست که تنها بذر و کود در اختیار کشاورزان قرار داده شود بلکه کلیه امور زیربنایی همچون ایجاد بازارهایی که پذیرای محصولات جدید آنها باشد نیز باید مدنظر قرار داده شود. در کشورهایی همچون کلمبیا و تایلند، که دولتهای آنها چنین شیوهای را در پیش گرفته اند و از کشاورزان حمایت میکنند این رویکرد نتایج مثبتی به دنبال داشته است.
این کشورها سالها پیش موفق شدند تولید و کشت خشخاش را به طول کامل متوقف کنند و دیگر محصولات را جایگزین این مواد سازند.
این مقام سازمان ملل گفت در کشوری که سیاستمداران آن تعهدی در قبال ریشه کن ساختن تولید و کشت مواد مخدر ندارند و حمایت مالی چندانی در این زمینه صورت نمی گیرد نمی توان شاهد تحولاتی جدی بود.
وی افزود بارها به افغانستان سفر و با کشاورزانی که خشخاش کشت میکنند ملاقات کرده ام. کشاورزان افغان آمادگی دارند تا به کشت خشخاش پایان دهند اما نسبت به اینکه بازار مناسبی برای محصولات آنها وجود ندارد معترض هستند.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/1405